Använd sötningsmedel för att få den läckra söta smaken på något nyttigt sätt
För alldeles för många är sötning nödvändigt.
Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Genom att använda sig av medel som sackarin så kan man fortfarande få den söta smaken men med gott samvete.
Dock sackarin är verkligen inte det enda eller ens det bästa alternativet till vanligt socker.
Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Eftersom sackarin går genom matsmältningen utan att tas upp av kroppen så påverkas inte kroppens insulinnivå av denna form av sötning.
En orsak till att sackarinet är populärt bland diabetiker. Sötningseffekten är hela 500 ggr jämfört med vanligt socker, men den lite kemiska metalliska smaken uppskattas inte av alla.
Det finns flera alternativ, exempelvis Sukralos som blivit ett populärt sötningsmedel med få kalorier och som smakar riktigt gott.
Sukralos kan hettas upp och används därför mycket till bakning då det också ger 500 ggr sötning. Sukralos är gjort av socker, det är därför det smakar som socker. Ett annat sötningsmedel är Cyklamat som är betydligt svagare än Sukralos.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.
Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. Ser du en produkt som marknadsförs för viktminskning innehåller den förmodligen Aspartam och Aspartamet kommer att brytas ned till Fenylanin vid användning.
Nackdelen med Aspartam är att den smakar en del kemiskt.
Det finns också helt naturliga medel och de har blivit ordentligt populära
Det har varit ganska heta diskussioner om artificiella sötningsmedel typ Aspartam och sackarin och olika typer av varningar har publicerats om att använda dem.
Stevia som också kallas sötflockel gjorde många glada när det släpptes fritt på marknaden.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Sötning med Stevia sötströ ger 18 gånger starkare sötning än strösocker.
Stevia kan ge en lätt och oangenäm bismak av lakrits som inte uppskattas av alla. I andra steviasötmedel blandar tillverkarna ofta i annat för att dölja bismaken men man kan knappast säga ett det fungerar så bra.
Om inte Stevia “faller dig på läppen” kanske du istället ska prova Erytritol ett naturligt sötmedel du annars hittar i äpplen och päron. Smakar och ser ut som socker. Kommer på hedrande 2:a plats i smak efter Sukralos.
Sukralos och Erytritol kan vara svårt att hitta i vanliga butiker men på prisad.se och allt-fraktfritt.se finns de alltid.
När du väljer och vrakar bland alla sötningsmedel kan det vara skönt att veta att bland de articifiella ska du stoppa i dig stora mängder innnan det kan anses vara skadligligt.
Om du inte accepterar Stevias bismak så finns alltid alternativen av kända preparat som sackarin och Sukralos. Eftersom smakupplevelse är helt individuell är det din egen som ska avgöra vilken som blir din favorit.